Diákoknak

EBSCO Publishing

Az EBSCO Publishinggal, a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk-adatbázis előállítójával és forgalmazójával kötött országos felhasználói szerződés keretében az olvasók közel 8000 angol nyelvű szakfolyóiratot érhetnek el. Ez a szolgáltatás az olvasóteremben  ingyenesen érhető el.

Az olvasók az EBSCO host online keresőrendszerben egyidejűleg kereshetik a következő angol nyelvű bibliográfiai és teljesszövegű folyóiratcikkeket is tartalmazó adatbázisokat

Adatbázisok jegyzéke

Academic Search Premier - A világ legnagyobb tudományos, multidiszciplináris, teljes szövegű adatbázisa, elsősorban felsőoktatási-kutatási intézmények részére. Az ASP különösen nagy számú szakértői bírálattal készült (angolul: peer-reviewed) folyóiratot tartalmaz, sok esetben olyan forrásokból, amelyek más adatbázisokban nem találhatók meg. Ez a folyóiratgyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, orvostudomány stb. Az adatbázisban összesen 7962 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe található meg. Ebből a teljes szövegű folyóiratok száma 4007.

Business Source Premier- Ez az adatbázis elsősorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült, és a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területeit fedi le. A világ vezető teljes szöveget nyújtó adatbázisának számít a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing terüeletén. Az adatbázis 7792 folyóirat és egyéb kiadvány teljes szövegét tartalmazza. A lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 1127. Az általános üzleti napilapok és folyóiratok száma 1421. Több mint 1000 folyóirat nem lelhető fel más adatbázisokban.

MasterFILE Premier - Ez a teljes szövegű adatbázis kifejezetten közkönyvtárak számára készült, és általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóiratokat tartalmaz. A Masterfile Premierben olyan kulcsfontosságú folyóiratok 1975-ig visszamenő pdf formátumú cikkei találhatók, mint az American Libraries, Foreign Affairs, History Today, Judaism, LibraryJournal, National Review, Saturday Evening Post, Science News. Több mint 2000 teljes szövegű folyóirat, képgyűjtemény 107135 fényképpel, térképpel és zászlóval 84,074 életrajz 86135 primér dokumentum, 433 teljes szövegű referenszmű

GreenFILE - kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. A gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában és többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható fejlődés, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 384000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekor teljes szövegéhez.

ERIC- Az ERIC (The Educational Resource Information System) egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely 2200 kivonat hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumait és bibliográfiai adatait tartalmazza. Az adatbázisban az Akademic Search Premier használói 804, az ERIC-ben indexelt folyóirat teljes szövegű cikkéhez kapnak hozzáférést..

Health Source - Consumer Edition- A Health Source fogyasztói kiadása a világ leggazdagabb, a betegek számára készült egészségügyi információforrása, amely olyan területeket fed le, mint az AIDS, a rák, a cukorbetegség, a kábítószer-függőség és az alkoholizmus, időskori betegségek, fitness, egészséges táplálkozás, nő- és gyermekegészségügy. Közel 300 egészségügyi folyóirat található benne. Az adatbázisban található még több mint 140 egészségügyi referensz mű, köztük a People's Medical Society könyvei közel 1000 egészségügyi ismertető kiadvány kereshető teljes szövege, több mint 4500 a Clinical Reference Systems című kiadványból származó tanulmány, valamint a Stedman's Medical Dictionary.

Health Source: Nursing/Academic Edition - 596 orvostudományi, teljes szövegű folyóiratot, valamint 849 folyóirat cikkeinek referátumait és indexét tartalmazza. A beteggondozás témaköre hangsúlyosan szerepel. Ez az adatbázis a Clinical Pharmacology adatbázist is magában foglalja. 839 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe, 564 teljes szövegű folyóirat és 444 lektorált teljes szövegű folyóirat található benne.

MEDLINE- Az adatbázis tulajdonosa az amerikai National Medical Library, amely szakmailag irányadó orvosi információt szolgáltat az orvostudomány, a beteggondozás, a fogászat, az állatorvostan, az egészséggondozási rendszer, a pre-klinikai tudományok területéről. A MeSH (Medical Subject Headings= Orvosi tárgyszórendszer) segítségével több mint 4800 kurrens bio-orvosi folyóirat referátumait lehet keresni.

Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) több mint 600 folyóirat, valamint könyvek, kutatási jelentések és konferenciaanyagok adatait tartalmazza. A feldolgozott dokumentumok köre a könyvtár- és információtudomány teljes spektrumát magában foglalja: tartalmazza a könyvtártudomány, könyvtári osztályozás, katalogizálás, bibliometria, on-line információkeresés, információ-menedzsment stb. forrásait az 1960-as évek közepéig visszamenőleg.

Newspaper Source - 23 amerikai és nemzetközi napilap teljes tartalmát szolgáltatja napi frissítéssel (USA Today, The Christian Science Monitor, The Washington Post, The Times etc). Válogatást nyújt továbbá 180 amerikai regionális napilap cikkeiből (The Boston Globe, The Chicago Tribune, The Detroit Free Press, The Miami Herald, The New York Daily News, The San Jose Mercury News), hírügynökségek anyagaiból, napilap-rovatokból, valamint televíziós és rádiós hírműsorokból.

Regional Business News  - Az USA üzleti folyóiratainak adatbázisa. Átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt az Egyesült Államok területén megjelenő 75 regionális üzleti napilap és folyóirat cikkeiből: Arizona Business, Business North Carolina, Crain's New York Business, Fort Worth Business Press, Orange County Business Journal...

Teacher Reference Center  

Agricola


Vytlačiť stránku